denna söndag blev en bakardag



söndag idag och jag har inte gjort mycket annat än bakat och bakat ;)
jag har bakat ostbullar, mandel och valnötsbröd och choklad cockies, allt utan mjöl och socker.

OSTBULLAR. 6 ST
1dl mandelmjöl
2 ägg
2 dl riven ost
1 tsk bakpulver

rör ihop allt och klicka ut sex stucken bullar på en plåt med bakplåtspapper med hjälp av två skedar eftersom smeten är väldigt kladdig. grädda i 10 minuter i 225 grader. gott snabbt och enkelt!

MANDEL OCH VALNÖTSBRÖD. ETT BRÖD.

100 g mandel
50 g valnötter
50 g sesamfrön
2 msk fiberhusk
1 msk brödkryddor
150 g blandade frön (linfrön, solroskärnor, pumpakärnor)
250g 10% youghurt el creme frech
6 ägg

mixa nötter och sesamfrö till ett mjöl, blanda med övriga torra ingredienser.
vispa ägg tillsammans med yoghurt i en separat  bunke. blanda ihop allting. låt svälla i tio minuter i rumstemeratur. häll smeten i en 1 1/2 liters form. grädda i 175 grader i 80 minuter.
låt brödet svalna på galler under handduk. låt brödet svalna. mycket gott bröd !

CHOKLAD COOKIES. CA 15 ST.

100g mandelmjöl
100g grovhackad madel
100 g mörk choklad (85%)
100g smör
2 msk kakao
1 dl sukrin
1 tsk bakpulver

blanda ihop alla torra ingredienser. tillsätt smör, rör ihop allt till en smet.
rulla bollar (negerbollsstorlek). platta ut på plåt med bakplåtspapper.
gradda i 10- 15 minuter i 150 grader. låt svalna så att dom blir knapriga och goda.





20.01.2012

soppa, älskar soppa. därför blev det soppa även denna veckan.

i tisdags gjorde jag en spenatsoppa med gravad lax och kokt ägg. 2p.

fryst spenat
tre dl grädde
ett paket gravad lax
två kokta ägg
en msk grönsaksbuljong
svartpeppar

stek spenaten i lite smör, häll på grädde, grönsaksbuljong och smaka av med peppar.
servera med ägghack och gravad lax. hilma enkelt, nyttigt och gott!

20 januari 2012



lite mer mat från veckan.

kyckling currygryta med bulgur. 4p.

4 kycklingfiléer
1 röd paprika
1 rödlök
blandade frysta wookgrönsaker
1 burk kokosmjölk
curry
chilipulver
salt och svartpeppar
smör att steka i

koka bulgurn. stek kyckligen några få minuter tillsammans med smör, i med paprika, och lök, stek allt tillsammans med curry och chilipulver, tillsätt kokosmjölk och resten av grönsakerna när allt fått en fin färg. låt koka tills kycklingen är klar. servera :)

tjugonde janurai 2012



lite mat från denna veckan.

min korvgryta 2p.

ett paket stark korv, tre korvar.
en grön paprika
en röd lök
en burk champinjoner
två dl grädde
en dl creme frech
tre msk tomatpure på tub (utan socker och andra tillsatser).
en vitlöksklyfta
chilipulver
salt och svartpeppar

serverades denna gång med ris och grönsallad.

koka riset.
stek korven tillsammans med vitlöken, rödlöken och paprikan, tills löken och paprikan blivit mjuk och korven fått en fin färg. tillsätt resten av ingredienserna och låt koka upp under omrörning.
hacka önskad salld. servera! mums!

sextonde januari 2012



idag lagade mannen köttfärslimpa med mozarellaost som han serverade med chilikryddad grönsaksfylld paprika med gorgonzolasås. sjukt gott! älskar att min man gillar mat lika mycket som jag.
riktigt gott.

tionde januari 2012



idag gjorde jag en svampsoppa på skogssvamp och bacon,
till det hade vi tunna knäcke med parmesanost.

svampsoppa med bacon 2p

250 g blandad skogssvamp
1 pkt bacon
3 dl grädde
1 dl creme frech
1 msk kalvfond
1 krm timjan
soja
svartpeppar

stek bacon i en lagom stor kastrull tillsammans med svampen och timjan.
i med övriga ingredienser, låt koka upp. smaka av med soja och svartpeppar.
klart! busenkelt och himla god!

caesarsallad



vår ceasarsallad 4p

1 huvud romansallad
75g riven parmesan
1 gurka
8 st färska champinjoner
2 msk olivolja
6 st ansjovisfileér
2 kycklingfileér
svartpeppar
chilipulver

ceaserdressing

6 msk hemgjord majonäs
1 msk dijonsenap
1 finhackad ansjovisfilé + 1 msk spad
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1/2 msk vitvinsvinäger
svartpeppar


söndag den åttonde januari 2012



idag när jag hade varit på gymmet och styrketränat kom mamma och bror på besök
och då slängde jag ihop en kokosomelett, med vispad grädde, blåbär och hallon och en kopp kaffe till det.
alltid lika gott med omelett efter att ha tränat.

kokosomelett 4p

1dl kokos
8 ägg
2 dl grädde

rör ihop allt i en bunke. bryn smör i en stekpanna, skruva ner värmen på plattan till hälften, häll på smeten och låt ligga tills hela omeletten stelnat. vispa grädde, servera med vilka bär du nu önskar.

ikväll gör mannen cesarsallad. mums!

räk-kväll med brudarna

åttonde januari 2012



igår blev det en kväll med brudarna hemma hos mig med mamma, marianne, sara och therese.

det blev räkor, västebottenpaj med blandsallad. senare ost och kex.
himla gott och riktigt trevlig kväll med massa skratt och spel.

västerbottenpaj

pajskal
100 g smör
2 dl dinkelmjöl
2 msk vatten

200g västerbottenost
3 ägg
3 dl grädde
2 msk hackad dill/ev fryst
salt och svartpeppar

sätt ugenen på 175 grader.
rör ihop alla ingredienser till pajskalen, tryck ut i en pajform, pricka med en gaffel, in i ugnen i tio minuter.
rör ihop alla dom andra ingredienserna i en bunke under tiden pajskalet är i ugnen.
häll ostsmeten i pajskalet och in i ugenen i 15-20 minuter( tills ostsmeten stelnat).

sjunde januari 2012



igår var det par middag hemma hos oss med pernilla och emil.
vi lagade lövbiffsrullader med ost och sparris med grönsaker(morot,paprika,champinjoner) i ugnen och chilikryddad råstekt potatis och bearniesås. maten blev sjukt god :)
sen hann vi med en iris coffie innan det var hög tid att gå till bion, new yers eve! bra film.
sen gick vi hem till oss igen för att förtsätta vår trevliga kväll med lite spel och ett glas rött till, grabbarna tog en vars en wiskey istället. vi satt och spela spel till klockan tre inatt, bra kväll. myvket bra kväll! tack ska ni ha!

fjärde januari 2012

när jag kom hem från jobbet idag gick jag till gymmet. 
körde ett styrketräningspass efter att haft träningsuppehåll över min julledighet. 
så idag var det extra skönt att gå dit.

och bäst av allt. när jag kom hem hade mannen gjort köttfärsbiffar med smörslungad gurka, rödlök och fänkål och en kall vitlök och basilika sås till det :) nu är jag helnöjd!

kycklingklubba med lök,svamp, bulgur i lergryta

tredje januari 2012

älskar att laga mat i min lergryta.

idag blev det kycklingklubba med fulkornsbulgur gul lök och champinjoner i botten.
en timme i ugnen sista 15 minuterna utan lock. blev himla gott med en blandsallad till.

Välkommen till min nya blogg!

enbitmat

älskar mat, både att laga den och att äta den, gärna tillsammans med min sambo och andra nära och kära. här tänkte jag dela med mig lite av min matglädje. många av mina recept är lchf eftersom jag och min mage mår så himla mycket bättre av den maten och för att det är riktigt god och bra mat.

RSS 2.0